



białe truskawki cena truskawek ceny ceny skupu truskawek ceny truskawek ceny zbóż ceny ziemii chinskie truskawki choroby truskawek dopłaty dopłaty do materiału siewnego dotacje export truskawek Hiszpańskie truskawki import truskawek kampania truskawkowa Konferencja truskawkowa Linosa mleko mrożone truskawki młody rolnik odmiany truskawek plantatorzy truskawek Producenci truskawek produkcja truskawek PROW płatności bezpośrednie Rolnictwo rolnictwo ekologiczne sadownictwo sadzonki truskawek Sezon na truskawki sezon truskawkowy Słodkie truskawki Truskawka Truskawki truskawki 2011 truskawki 2012 truskawki ekologiczne Truskawki powtarzające uprawa truskawek uprawa zbóż wczesne truskawki wnioski zbiory truskawek
WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck and Luke Morton requires Flash Player 9 or better.
Z szacunków Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) wynika, że w sezonie 2009/2010 w Polsce do przetwórstwa trafiło 120 tys. t truskawek wobec blisko 140 tys. t w sezonie ubiegłym. Podaż surowca do przetwórstwa obniżyła się zatem znacznie bardziej niż zbiory, w przypadku których odnotowano zaledwie 1% spadek w relacji rocznej, do poziomu 199 tys. ton.
Jedną z przyczyn obniżki zakupów owoców przez zakłady mogły być wysokie zapasy mrożonych truskawek na początku sezonu 2009/2010, szacowane przez USDA na poziomie ok. 33,6 tys. t wobec zaledwie 8 tys. t w przypadku sezonu poprzedniego oraz istotny spadek cen eksportowych tego produktu.
USDA prognozuje, że sprzedaż zagraniczna mrożonych truskawek z Polski w bieżącym sezonie osiągnie relatywnie wysoki poziom ok. 115 tys. t (wobec 99 tys. t w sezonie poprzednim), o czym zadecydują wciąż dość duże ich rozmiary produkcji (108 tys. t), wysoki poziom zapasów i niskie ceny eksportowe. Pozwoli to na redukcję zapasów mrożonych truskawek na początku nowego sezonu o połowę, niemniej wciąż prawdopodobnie będą kształtować się one na poziomie wyższym niż w poprzednich latach.
Źródło; BGŻ Agrotydzień